De warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als de warmtepomp: warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en gebruikt om het water in het reservoir op te warmen. De ventilator 1 zuigt omgevingslucht aan. De warmte uit deze aangezogen lucht wordt afgegeven aan het koelgas 2. Dit gas wordt samengedrukt in de compressor 3 waardoor het verder opwarmt en vloeibaar wordt. In de condensor 4 geeft deze vloeistof zijn warmte af aan het water in het reservoir. Als de vloeistof afgekoeld is passeert deze het expansieventiel 5 en verandert weer in gas. De elektrische steun-verwarming 6 wordt enkel geactiveerd als de warmtepomp niet aan de vraag kan voldoen.

hoe werkt een warmtepompboiler

Gezien de warmtepompboiler van Atlantic ‘smart grid ready’ is, koppelt hij zich aan de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen. Hij werkt extra wanneer je zonnepanelen het meest stroom produceren, en gaat dan een maximum aan zonnestroom omzetten in zonnewarmte. Bovendien gaat een warmtepompboiler die zonnewarmte ook stockeren om te kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een bad of douche wanneer je wilt, ook wanneer je zonnepanelen niet voor de nodige zonnestroom kunnen zorgen.

Een warmtepompboiler is steeds een verstandige keuze, en zeker wanneer je zonnepanelen hebt. Door je zonnestroom in te zetten voor de verwarming van je sanitair water, optimaliseer je je zelfconsumptie van zonnestroom. Omdat je water tot voor 75% wordt opgewarmd met gratis energie uit de lucht, bespaar je heel wat op je energiefactuur. In vergelijking met een boiler gekoppeld aan een stookolie- of gasketel stoot een warmtepompboiler tot de helft minder CO² uit. En in tegenstelling tot de klassieke boilers op gas, stookolie of elektriciteit, krijg je voor een warmtepompboiler een premie (momenteel tot eind 2024).

Wil je graag weten hoe je je warmtepompboiler zelf zal kunnen plaatsen? In de video hieronder leggen we het stap per stap uit: