Een ventilatiesysteem D, ook wel bekend als een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW), is een geavanceerd ventilatiesysteem dat is ontworpen om de luchtkwaliteit in een gebouw te verbeteren door verse buitenlucht binnen te brengen en tegelijkertijd de energie-efficiëntie te maximaliseren door de warmte van de afgevoerde lucht terug te winnen.

  • Luchtinlaat: buitenlucht wordt via een buizensysteem naar binnen gezogen. Deze luchtinlaat is voorzien van filters om stof, pollen en andere deeltjes uit de buitenlucht te verwijderen.
  • Warmtewisselaar: de ingeblazen buitenlucht en de afgevoerde binnenlucht stromen door een warmtewisselaar die zich in het ventilatiesysteem bevindt. Deze warmtewisselaar is ontworpen om warmte over te dragen van de afgevoerde binnenlucht naar de ingeblazen buitenlucht, waardoor de energie die in de binnenlucht aanwezig is, wordt teruggewonnen. Hierdoor wordt de temperatuur van de binnenkomende lucht verhoogd zonder dat er extra energie nodig is om deze te verwarmen.
  • Luchtverdeling: de voorbehandelde buitenlucht wordt vervolgens via kanalen naar verschillende ruimtes in het gebouw gedistribueerd. Dit zorgt voor een constante toevoer van verse lucht.
  • Afvoer: tegelijkertijd wordt de gebruikte binnenlucht afgezogen uit ruimtes zoals keukens, badkamers en toiletten. Deze luchtstroom gaat ook door de warmtewisselaar, waarbij de warmte wordt overgedragen aan de binnenkomende lucht voordat deze naar buiten wordt afgevoerd.
  • Luchtzuivering: voordat de afgevoerde lucht naar buiten wordt geleid, kan deze door filters gaan om deeltjes en onzuiverheden te verwijderen.
  • Balans: het systeem is ontworpen om een balans te handhaven tussen de ingeblazen buitenlucht en de afgevoerde binnenlucht, zodat er geen drukverschillen ontstaan en de luchtkwaliteit in het gebouw constant wordt gehouden.

Het belangrijkste voordeel van een ventilatiesysteem D is dat het zowel de luchtkwaliteit verbetert door verse lucht binnen te brengen als de energie-efficiëntie verhoogt door warmte terug te winnen. Dit is vooral gunstig in goed geïsoleerde gebouwen, waar luchtdichtheid vaak wordt nagestreefd om energie te besparen. Een goed ontworpen en onderhouden ventilatiesysteem D kan zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat met minimale energiekosten. Het is echter belangrijk om het systeem regelmatig te onderhouden en de filters te vervangen om optimale prestaties te garanderen.